Bužimljani

VIDEO:Potpuni krah bužimske SDA: Stranku napustili svi vijećnici
Odbor za očuvanje bužimske SDA i klub zastupnika ove stranke u Općinskom vijeću Bužim obratili su se danas javnosti i najavili da se Odbor raspušta, a Klub vijećnika napušta SDA i osniva Nezavisni klub u
History Photo 13 Siječanj 2018, 15.14
History Photo
SDA po prvi put od osnivanja ostaje bez kluba, ali i bez ijednog vijećnika u Općinskom vijeću
U SAOBRAĆAJNOJ NESREĆI SMRTNO STRADAO ŠEFKIJA SKENDEROVIĆ-BUHA
U petak malo prije 16 sati, došlo je do teške saobraćajne nesreće na austrijskom autoputu A11 preko Karavanki. U blizini odmorališta Rosegg stao je automobil u kojem bila trojica državljana Bosne
POČELO ZIDANJE VISOKOG POTKROVLJA NA PORODIČNOJ KUĆI ŠABIĆ
Kako smo i najavljivali da će radovi na projektu poboljšanja uslova za život četveročlanoj porodici Šabić otpočeti čim prestane sa padavinama i minusima. Tako su danas vrijedne komšije i rodbina
POZIV NA JAVNU RASPRAVU O NACRTU BUDŽETA OPĆINE BUŽIM ZA 2018. GODINU
Pozivate se da prisustvujete javnoj raspravi o Nacrtu Odluke o budžetu općine Bužim za 2017. godinu i Nacrtu Odluke o izvršavanju budžeta općine Bužim za 2017. godinu, koja će se održati  08.12.2017.

Geografija

E-mail Ispis PDF

buzim09.jpgBužim je manje naseljeno mjesto i središte općine na krajnjem sjeverozapadu Bosne i Hercegovine. Granici sa općinama Bosanska Krupa (na istoku), Cazin (na jugu), Velika Kladuša (na zapadu i sjeveru), te sa Republikom Hrvatskom (na sjeveroistoku). Područje općine je uglavnom brdovito.

Općina Bužim zauzima površinu od 129 km2 i u njoj živi 20.000 stanovnika. Gustina naseljenosti iznosi oko 150 stanovnika na km2, što je po ovom kriteriju svrstava u sami vrh Države Bosne Hercegovine (BiH je prema popisu iz 1991. godine imala gustinu naseljenosti 80,5 stanovnika na km2). Današnje područje općine čini 14 mjesnih zajednica: Bužim, administrativno, privredno, kulturno-obrazovno i urbano središte sa Mješovitom srednjom školom "Hasan Musić-Musa" i osmogodišnjom školom "12. septembar", Konjodor sa osmogodišnjom školom "Suljo Mirvić", Cava sa osmogodišnjom skolom "Mirsad Salkić-Džaja", Varoška Rijeka sa osmogodišnjom školom "Lotos i ljiljan", te mjesne zajednice Vrhovska, Lubarda, Elkasova Rijeka, Zaradostovo, Bučevci, Mrazovac, Radoč i Brigovi sa četverorazrednim osnovnim školama, a mjesne zajednice Bag i Jusufovića Most su bez osnovne škole.

Geografija

Naseljena mjesta u općini nalaze se na nadmorskoj visini od 180-400 metara. Po nadmorskoj visini ističu se: Radoč 630 metara, Čorkovaća 603 metra, Konjodor (Kaukoviča brdo) 476 metara, Veliko brdo 464 metra, Lubarda 420 metara, Čajino brdo 352 metra. Bužim je povezan sa svim susjednim općinama i Bihaćem kao regionalnim centrom i sjedištem Unsko-sanskog kantona.

Prema istoku se pružaju Čava i Dobro Selo uz regionalni put Bužim-Otoka-Bosanska Krupa, odnosno Otoka-Bosanski Novi. Osim toga Bužim je povezan sa Bihaćem i Banja Lukom. Pravac prema jugu vodi preko Konjodora za Cazin i dalje prema Bihaću, a pravac prema Dvoru na Uni vodi preko Zaradostova i Bučevaca. Pravac prema zapadu ide preko Lubarde-Pašin Broda-Todorova do Velike Kladuše (na zapad). Pravac Bužim-Varoška Rijeka-Radića Most-Vrnograč-Velika Kladuša i dalje prema Zagrebu, odnosno Radića Most-Bosanska Bojna-Glina-Zagreb.Pravac Bužim-Varoška Rijeka-Abdići-Čaglica-Crvarevac-Vrnograč-Velika Kladuša takoder vodi do Zagreba. Površina općine 130 km2.

Ažurirano ( Utorak, 15 Veljača 2011 22:31 )  

Kontakt

 

Sve predijeloge i sugestije na izgled i sadržaj portala www.buzimljani.ba možete poslati na e-mail: buzimljani-@hotmail.com.

  Telefon: 

Godinu dana postojanja portala buzmljani.ba-24.februara 2011. godine

Udruženje "Stari grad" Bužim Jurišnog bataljona b.b.

JIB:4263580190001, Registrovano u registru udruženja Knjiga V,reg.broj 88. 14.01.2010.godine