Hasan efendija Makić, muftija bihaćki: Imami moraju biti uzor omladini

E-mail Ispis PDF

Obavili smo razgovore sa vlasnicima privatnih objekata u kojima se organiziraju vjerske aktivnosti i pozvali ih da te objekte, u skladu sa zahtjevom Rijaseta IZBiH, zatvore.

Bihaćki muftija Hasan efendija Makić poduzeo je aktivnosti u skladu sa preporukama Rijaseta Islamske zajednice BiH o zatvaranju paradžemata na području Bihaćkog muftiluka. U njegovim ranijim istupima u medijima, muftija je isticao da je postojanje paradžemata višestruko štetno, naročito po Islamsku zajednicu. Pitali smo ga šta je poduzeo kao muftija nakon instrukcija Rijaseta, odnosno zaključaka donesenih još na Vijeću muftija prije Nove godine, po pitanju rješavanja navedenog problema.

Kućni red

- Na osnovu instrukcije Rijaseta IZBiH, obavili smo razgovore sa vlasnicima privatnih objekata u kojima se organiziraju vjerske aktivnosti i pozvali ih da u skladu sa zahtjevom Rijaseta IZBiH zatvore te objekte i uključe se u funkcioniranje redovnih džemata Islamske zajednice. Rekli smo im da je rok za provođenje ovog zahtjeva kraj februara i oni se još nisu izjasnili kako će postupiti. Na području Bihaćkog muftijstva imamo tri takva objekta.

• Integracija selefija u džamije Islamske zajednice često je kod lokalnih džematlija dovodila do incidenata radi meshepskih razlika. Kako sad to namjeravate provesti?

- Integracija treba da bude po pravilima Islamske zajednice, shodno kućnom redu o ponašanju unutar džamija, kojeg su se dužni pridržavati svi koji dolaze u džamiju.

• Postoje li aktivnosti Muftijstva u vezi sa upućivanjem omladine u primjerenost u islamu, kao pandan ekstremističkim predavanjima u paradžematima i na internetu, a koji potiču vjerska osjećanja poslije kojih neki od njih završe i na stranim ratištima. Ako imate takvih aktivnosti, možete li nam reći o čemu se radi?

- Postoje različite aktivnosti posvećene omladini i njenom usmjeravanju ka srednjem putu islama. Tako, naprimjer, Udruženje Život iz Bihaća u suradnji sa Islamskom zajednicom BiH već duži niz godina u Bihaću organizira sedmične tribine posvećene uglavnom omladini. Povodom mjeseca mevluda, ramazana, bajrama i drugih prigoda organiziraju se razni programi kojima uglavnom prisustvuje omladina. Mnogi imami organiziraju vjersku pouku za srednjoškolce i odrasle. Lično smatram da je mekteb najbolja garancija za ispravno vjersko usmjerenje mlađih naraštaja, jer ono što učenik nauči u mektebu, pred svojim imamom, nosit će u sebi cijeloga života, a imam će mu biti uzor u primjeni islama. Zato je veoma bitno da sva muslimanska djeca pohađaju mekteb i u njemu se obrazuju o islamu onako kako se stoljećima praktikuje na ovim prostorima. Licemjerno je ometati Islamsku zajednicu u njenoj osnovnoj ulozi, a to je mekteb, a onda od nje tražiti da usmjerava onu omladinu koja nije pohađala mekteb i kojoj niko u Islamskoj zajednici nije uzor.

Najoštrije osude

• Kakva je Vaša ocjena stanja u Velikoj Kladuši, koja je prečesto u domaćim medijima spominjana kao mjesto iz kojeg mladići odlaze na strana ratišta?


- Kad je u pitanju Velika Kladuša, na tom području nema paradžemata i svi vjerski obredi se obavljaju u objektima Islamske zajednice i predvode ih ovlašteni imami, koji su postavljeni od nadležnih organa Zajednice. To što mediji spominju odlazak nekih mladića sa tog područja na strana ratišta, siguran sam da to nije vezano ni za jednu džamiju, jer nikad niko od imama nije ni pomislio da bi to odobrio. Naprotiv, svi upozoravaju na štetnost i pogubnost takvog postupka i to najoštrije osuđuju.

oslobodjenje

 

Kontakt

 

Sve predijeloge i sugestije na izgled i sadržaj portala www.buzimljani.ba možete poslati na e-mail: buzimljani-@hotmail.com.

  Telefon: 

Godinu dana postojanja portala buzmljani.ba-24.februara 2011. godine

Udruženje "Stari grad" Bužim Jurišnog bataljona b.b.

JIB:4263580190001, Registrovano u registru udruženja Knjiga V,reg.broj 88. 14.01.2010.godine