Ako se pokrene revizija tužbe imat ćemo ili blokadu ili napuštanje zajedničkih institucija

E-mail Ispis PDF
U sljedećem periodu ćemo potpuno razumno, ali hlade glave izuzetno oštro djelovati. Da li je to napuštanje institucija, da li je to jedan potpuno labav odnos, da li je to zastoji koji je diktiran od strane gospodina Izetbegovića, to je sada najmanje bitno i to će se tek vidjeti u narednom periodu. Još uvijek želimo da vjerujemo da će se odustati od revizije tužbe i zaustaviti jedna hazarderska avantura koja nas vodi samo nazad a nikako naprijed, istakao je u intervjuu za Vijesti.ba, predsjednik PDP-a Branislav Borenović

VIJESTI.BA: Kazali ste da ukoliko se pokrene revizija presude BiH protiv Srbije za genocid da ćete ponuditi žestok odgovor. Ukoliko uzmemo da je Bakir Izetbegović neodgovoran političar, možemo li od Vas kao odgovornog političara očekivati da nas upoznate barem djelomično sa sadržajem tog odgovora? 

BORENOVIĆ: Hoćemo na jedan mudar način,hladne glave da reagujemo svjesni ozbiljnosti situacije u kojoj se možemo naći u narednim mjesecima. Da učinimo napor kako bi smo spriječili besmislene najave za prouzrokovanje krizne situacije u ovoj neizbornoj godini koja treba da bude iskorištena za reforme i konkretan rad na rješavanju ekonomsko-socijalnih problema građana. Već od jučer smo u kontaktu sa odgovornim političkim strukturama iz Evropske unije i iz Evropske narodne partije. Upoznali smo ih sa najavom gospodina Izetbegovića da će ići sa revizijom tužbe, iako je on svjestan i svi mi da ne postoji niti jedan novi argument. To je i lično rečeno nekoliko puta od samog Izetbegovića,da ne postoji nijedan novi  argument, nova činjenica sa kojom bi se moglo ići reviziju tužbe osim namjernog izazivanja krize i problema jer je i sam rekao da je svjestan činjenice da će to prouzrokovati najveću poslijeratnu to jeste postdejtonsku krizu u Bosni i Hercegovini što zaista nikome ne ide u prilog.

Jučer sam lično, kao predsjednik PDP-a, uputio pismo predsjedniku Evropske narodne partije, da o tim najavama i mogućem prouzrokovanju nove krize u Bosni i Hercegovini i regionu, upozna relevantne evropske faktore, a vi znate da je član Evropske narodne partije pored PDP-a i SDA i HDZ ,srbijanski SNS,hrvatski HDZ i još preko sedamdeset stranaka, uglavnom vladajućih iz cijele Evropske unije, da je iz ove grupacije stranka centra i desnog centra predsjednik Evropske komisije,Evropskog savjeta i Evropskog parlamenta.Ako smo dio jedne velike evropske porodice u kojima čuvamo osnovne vrijednosti saradnje i uvažavanja onda je I red da sve učinimo da zaustavimo potencijalna žarista i moguće “ludilo” u koje može da bude uvučen cijeli region. 

VIJESTI.BA: Šta kažu iz Evropske narodne partije? Podržavaju li to oni ili ne podržavaju ?

BORENOVIĆ: Oni su izuzetno zabrinuti i  zaista svjesni činjenice da to u ovom momentu nije dobro za regiju, nije dobro za evropski put Bosne i Hercegovine i cijelog regiona i da to može i dovesti će do značajnog zastoja u procesu provođenja Reformske agende i evropskog puta Bosne i Hercegovine,a posebno uspostavljanja što boljih dobrosusjedskih odnosa nakon odličnog susreta Vučića i Zvizdića sa delegacijama Vlade Srbije i Savjeta ministara BiH nedavno u Beogradu.Posebno su neprijatno iznenađeni obzirom da je planirano da visoki zvaničnici EU ubrzo posjete Bosnu I Hercegovinu i da se učini napor da se okrenemo budućnosti i konkretizaciji evropske agende.

VIJESTI.BA: Da li ste Vi svjesni toga da ukoliko presuda ponovo bude imala negativan ishod po Bosnu i Hercegovinu da će politički protivnici Bakira Izetbegovića zbog toga njega uslovno rečeno "pomesti" i zašto ga ne pustite da sa tom tužbom propadne ako nema nijedan dokaz?

BORENOVIĆ: Bojim se da čekanje tog “negativnog” ishoda može potrajati mjesecima a vi znate šta to znači za nas,gubljenje vremena, prilazak izbornoj godini i onda svako u svoje političke “rovove” a to odgovara retrogradnim i prevaziđenim političkim strukturama. Kao prvo mi ćemo sve učiniti,na legitiman način bez vrijeđanja bilo koga,čuvajući Dejtonski sporazum,ustavnu poziciju Republike Srpske kao jednog od dva ravnopravna entiteta,da osporimo reviziju tužbe u kojoj ne samo da nema dovoljno argumenata,da agent nema saglasnost za djelovanje u Predsjedništvu BiH… već je nakon deset godina baš nepotrebno da se ide u tome pravcu.

VIJESTI.BA: Zar ne ide to u prilog Vašoj tezi ako nema argumenata Izetbegović će onda sa tužbom da propadne?

BORENOVIĆ: Ali mi ne želimo da izgubimo niti mjesec niti dva, niti šest mjeseci dodatnih tenzija u Bosni i Hercegovini ako dozvolimo da se na bazi najave revizije ali i svih dešavanja oko toga krene u procese koji mogu trajati nekoliko mjeseci. 

VIJESTI.BA: Gospodine Borenoviću presuda će biti konačna i čitava priča se završava nakon toga.

BORENOVIĆ: Kad? Sutra? Sledeće sedmice,mjeseca? Na ljeto? Da li možemo sačekati? Ostaje gorčina jedne svjesne namjere da se ide u krizu.

VIJESTI.BA: Nakon donošnja konačne presude. Nema više žalbi.

BORENOVIĆ: Ponavljam donošenje takve odluke može potrajati,vrlo bitno da se taj proces zaustavi što prije. Ako se uđe u proceduru podnošenja revizije i čekanja odgovora, koji će trajati nekoliko mjeseci, o tome vam govorim.Dovoljno je da se uđe u fazu “moranja” djelovanja jednih protiv drugih,uključivanja svih političkih,ekspertskih,akademskih(koje inače ćute),savjetodavnih,plaćenih, ugroženih,obespravljenih pa da na toj matrici se mjesecima mrcvarimo.zaista želim da me razumijete.

VIJESTI.BA: Razumijem.

BORENOVIĆ: Govorim vam o tome da u slučaju da se ne ide sa revizijom i da prođe 27.februar na način kako smo svi očekivali.Nema novih argumenata, nema potrebe za pokretanjem revizije. Ako se uđe u proces koji će trajati nekoliko mjeseci - vi znate kako se odnose sudovi prema revizijama i dodatnim apelacijama, prema dodatnim tužbama i prema dodatnom procesu, to može trajati pola godine. Da li smo spremni pola godine da čekamo odluku jedne sudske instance, da je ta revizija bila nepotrebna. Da li smo spremni u ovoj zemlji da uđemo u još jednu dodatnu krizu i da izgubimo 2017.godinu kao dragocjenu neizbornu godinu u kojoj možemo da provedemo mnoge reforme, možemo da izmjenimo čak i dijelove Izbornog zakona, , kako bi izbori bili što pošteniji, pokrenemo reformske procese,izmjerimo efikasnost rada pojedinih nivoa vlasti, možemo da stavimo tačku na prošlost nametanjem jednostranih istorijskih i pravnih činjenica i da počnemo da se bavimo budućnosti.

VIJESTI.BA: Najavili ste u slučaju da se podigne pomenuta revizija doći do zastoja u institucijama Bosne i Hercegovine. Koliko je najava tog zastoja u korelaciji sa deklaracijom koju ste nedavno predočili javnosti?

BORENOVIĆ: Nevjerovatno je koliko u ovoj našoj zemlji možemo da dođemo iz jedne situacije u kojoj pokazujemo spremnost da hoćemo da se bavimo budućnosti, da stavimo tačku na izazove iz prošlosti i da se sve to za 24 sata okrene za 360 stepeni, a to je i situacija o kojoj sada govorimo. Najava gospodina Izetbegovića da će ići u reviziju tužbe bez obzira na njene posljedice svjestan činjenice da će to prouzrokovati ogromnu političku krizu je za mene lično poraznije nego sama revizija kao akt; I onda se postavlja pitanje - do prije nekoliko dana smo razgovarali sasvim zrelo o potrebi racionalnog i normalnog budućeg ponašanja i sam gospodin Izetbegović je govorio da je Deklaracija o evropskoj budućnosti BiH koju smo mi predložili vrlo prihvatljiva. Ne samo on nego i većina političkih struktura u Bosni i Hercegovini se pozitivnio odredila prema ovom dokumentu i umjesto da idemo prema budućnosti uzdržavajući se od apelacia.tužbi,referednuma,blokada zbog ovakvih inicijativa ponovo se krećemo ka krizama i mučnim tenzijama.

VIJESTI.BA: Pada li vodu deklaracija ukoliko dođe do pokretanja revizije?

BORENOVIĆ: Zato smo razočarani ovim što se desilo. Mislimo da to nije dobro, da je to loše za Bosnu i Hercegovinu, da je to loše za sve narode koji ovdje žive, čak i za one koji govore da to rade u ime svog naroda a prave upravo štetu svom narodu. Naša deklaracija je dostavljena liderima političkih stranaka. Ona je odlična okvir u kojem bi se mogli kretati u narednom periodu. Nakon najave podnošenja revizije tužbe, ona u ovom momentu nema taj kapacitet, mada ja očekujem da će ipak razum prevladati i da ćemo u nekoj najboljoj mogućoj varijanti vrlo brzo dobiti odgovor iz Međunarodnog suda vezano za podnošenje revizije i legitimitet agenta koji podnosi odnosno traži reviziju tužbe i kojim će se osporiti čitav taj proces bez bilo kakvog smisla u ovom momentu i da ćemo moći u datom momentu da insistiramo na tome da se naša deklaracija o evropskoj budućnosti Bosne i Hercegovine podrži i da svi krenemo u jednom mnogo boljem pravcu. Ali opet kažem, postoji bojazan da sve to može da traje nekoliko mjeseci dok se izađe iz krizne situacije a može imati dalekosežne posljedice - vi znate da svaka kriza kod nas traje mnogo duže nego u nekim drugim zemljama.

VIJESTI.BA: Neću postavljati pitanje tipa - ili deklaracija ili povlačenje tužbe. Ne želim da budem isključiv, mada neki žele da nametnu tu vrstu izbora.

BORENOVIĆ: Možete vi to pitati. Što se tiče nas, naša deklaracija je korektan i koristan prijedlog. To je dokument koji treba da kaže ko su političke strukture koje hoće da rade svoj posao odgovorno, da se okrenemo budućnosti i da bez kriza stvaraju zdravu konkurenciju unutar Bosne i Hercegovine u kojoj ćemo se takmičiti ko je bolji u privlačenju stranih i domaćih investicija, ko je konkurentiji, koja opština,grad,entitet pruža bolje mogućnosti za obrazovanje,rad,perspevtive za mlade,stvaranje porodice, bolji životni standard,zdravstbvenu I svaku drugu zaštitu…. Mislim da je svima jasno da onaj ko izabere krizu u suštini zna šta mu je stvarna namjera a to je da se ne bavi životnim problemima građana nego na bazi stalnih tenzija pokušava dobiti podršku birača raznim teorijama straha i neizvjesnosti

VIJESTI.BA: Da li eventualni zastoj rada zajedničkih institucija Bosne i Hercegovine se odnosi na napuštanje zajedničkih institucija od strane srpskih političkih predstavnika i kakve to posljedice može proizvesti po Republiku Srpsku. Vidimo da Dodik vas iz Saveza za promjene doslovno poziva da napustite institucije Bosne i Hercegovine. Hoćete li to uraditi?

BORENOVIĆ: Ovo što je uradio gospodin Izetbegović je Božji dar za Milorada Dodika, kao da su se dogovarali i kao da zaista prave neki dogovor oko svih ovih aktivnosti oko kojih smo se vrtili svih ovih godina. Tako da znamo da je to izazov za sve nas.Nisam neki pristalica priča o zavjerama i zakulisnim radnjama ali Izetbegovića kao da priziva tj. priželjkuje Dodika sa sobom u vlasti

VIJESTI.BA: Zašto gospodin Dodik nije napustio zajedničke institucije ranije. Imao je priliku da napusti. Bilo je odluka koje su hajdemo reći išle na štetu Republike Srpske?

BORENOVIĆ: To treba da pitate njega. Potpuno ste u pravu. Deset godina je Dodik bio u jako bliskoj političkoj vezi sa vladajućim strankama iz FBiH, prvenstveno sa SDA, i to treba da pitate njega. To je odlično pitanje ali ja ovdje govorim o našem djelovanju, ne interesuje me Dodik, o njemu sa mnogo rekao, ekonomsko stanje u Srpskoj  to pokazuje,mi smo njemu opozicija i znate naš stav. Ovdje govorimo o našem djelovanju unutar koalicije na BH nivou,gubitku povjerenja,razočarenju i osjećaju da li se zaista može raditi u ovako neiskrenom i iskvarenom političkom ambijentu.Da li vrijedi sutra graditi ovakve partnerske odnose i s kim,da li mi imamo državnike ili samo klasične politikante. 

VIJESTI.BA: Oprostite, moram ovo da kažem. Neki su stekli dojam da Vi šaljete poruku da ćete napustiti zajedničke institucije Bosne i Hercegovine. Demantirajte to ako možete.

BORENOVIĆ: Što se tiče nas iz PDP-a, naše ponašanje će biti izuzetno snažno u narednom periodu, i to korak po korak. Mi smo jučer obavjestili relevantne evropske institucije, u kontaktu smo, i pokušavamo osporiti način kako se želi ići sa revizijom tužbe. U sljedećem periodu ćemo potpuno razumno, ali hlade glave izuzetno oštro djelovati. Da li je to napuštanje institucija, da li je to jedan potpuno labav odnos, da li je to zastoji koji je diktiran od strane gospodina Izetbegovića, to je sada najmanje bitno i to će se tek vidjeti u narednom periodu. Još uvijek želimo da vjerujemo da će se odustati od revizije tužbe i zaustaviti jedna hazarderska avantura koja nas vodi samo nazad a nikako naprijed. Napuštanje ili zastoj u institucijama Bosne i Hercegovine je sada najmanje važno pitanje zatp što i jedno i drugo će dovesti do podizanja dodatnih tenzija i do problema u Bosni i Hercegovini, ali to je izbor onih koji su to inicirali.

VIJESTI.BA: Ne bih se složio sa Vama da je to najmanje bitno pitanje. Napuštanje zajedničkih institucija Bosne i Hercegovine je kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Partija demokratskog progresa je najsnažniji zagovornik Dejtonskog mirnovnog sporazuma a napuštanje zajedničkih institucija ne može biti nevažno pitanje. Zato Vas pitam; Hoćete li napustiti zajedničke institucije, da ili ne?

BORENOVIĆ:Zašto? Pa zar izlazak iz vlasti nije demokratsko pravo,to ne može biti kršenje bilo čega,mi smo dva puta dobrovoljno izlazili iz vlasti,što je nezamislivo za ove naše prostore,pokazujući da nam je bitnije provodi dogovorene programe i projekte nego “gola”podjela političkog plijena i funkcija. Mada nemamo uticaj u parlamentu,imamo jednog ministra u SM ali i što je najvažnije imamo člana Predsjedništva,ovdje se isključivo radi o tome da li zaista vrijedi biti dio koalicije u kojoj jedan clan koalicije je spreman da zbog licemjerne političke koristi žrtvuje sve dobre procese. Pokazat ćemo u narednom periodu šta ćemo konkretno uraditi po pitanju rada u zajedničkim institucijama Bosne i Hercegovine.Razgovaramo sa strankama iz Republike Srpske koje čine Savez za promjene. Vi znate da postoje određene procedure - šta znači kada neko ne donosi odluke i šta znači kada neko napusti institucije. Ja mislim je to nešto što je potpuno legitimno pravo onoga ko donosi odluku o tome, a mi ćemo u narednom periodu pokazati šta ćemo uraditi.

Ja bih da još jednom ponovim da ovo može trajati. Želja nam je da ovo traje što kraće, da se ovo zaustavi. Ovo nije dobro niti za jedan narod, niti za jedan entitet, niti za bilo koga ko živi u Bosni i Hercegovini, ali je za mene iz svega ovoga najtragičnije je izjava koja je došla od gospodina Izetbegovića sa kojom sam ja strašno razočaran, gdje je rekao - Znam da će revizija tužbe dovesti do najveće postdejtonske krize. Znači, znaš a ideš u takvo nešto iako ne postoji nijedan kvalitetan argument.Samo daje argument vise onima koji koriste najgore kvalifikacije o njemu samom. 

Što se tiče ovoga što ste rekli. Postavlja se pitanje blokada ili ne. Zastoj u radu institucija ili napuštanje, i jedno i drugo je potpuno isto. Najmanje je bitno da li je blokada ili je napuštanje. Isti je efekat-nepovjerenje,zastoj,neizvjesnost

VIJESTI.BA: Nije isto. Imali smo i do sada blokada ali nismo imali napuštanja.

BORENOVIĆ: Da li je napuštanje institucija ako ministar, ili ako ključni ljudi iz Republike Srpske,dok se ne razjasne,raščiste određeni odnosi ili procesi, ne glasaju za određene odluke i one ne prolaze,stagniraju…

VIJESTI.BA: To je opstrukcija a nije napuštanje.

BORENOVIĆ: Znate zašto je isto? Zato što nema odluka. Život staje i u jednom i u drugom slučaju. Jer šta znači kada minister ili poslanik sjede u kabinetu ili parlamentu a ne glasaju.. I zato vam kažem, efekat je isti.Treba sve učiniti da se ne dođe u ovakvu situaciju,treba stati sa revizijama,tužbama,osporavanjima,provociranjima…mada ostaje jedna gorčina i mučan osjećaj da su pojedinci spremni ići u ovakve aktivnosti svjesni da izazivaju krize koje nanose štetu svima u Bosni i Hercegovini. 

Razgovarao: Nihad Hebibović

(Vijesti.ba)

 

Kontakt

 

Sve predijeloge i sugestije na izgled i sadržaj portala www.buzimljani.ba možete poslati na e-mail: buzimljani-@hotmail.com.

  Telefon: 

Godinu dana postojanja portala buzmljani.ba-24.februara 2011. godine

Udruženje "Stari grad" Bužim Jurišnog bataljona b.b.

JIB:4263580190001, Registrovano u registru udruženja Knjiga V,reg.broj 88. 14.01.2010.godine