NASA omogućava pretragu neotkrivenih svjetova

E-mail Ispis PDF
NASA finansira sajt koji omogućava javnu potragu za novim neotkrivenim svjetovima na obodu našeg solarnog sistema i u susednom međuzvjezdanom prostoru.

Novi sajt, pod nazivom "Backyard Worlds: Planet 9", omogućava svima da učestvuju u potrazi, tako što će gledati kratke filmove sastavljene od infracrvenih snimaka NASA misije WISE.

"Rastojanje između Neptuna i Proksime Kentauri, njemu najbliže zvijezde, iznosi samo oko četriri svjetlosne godine. Mnogo tog velikog prostora još je neistraženo", rekao je glavni istraživač Mark Kačner, astrofizičar iz NASA centra u Merilendu, navodi se na sajtu Phys.org.

“Ima tako malo sunčeve svjetlosti u tom dijelu sistema, da se čak i jako veliki objekti jedva vide. Ali infracrvenim svemirskim teleskopom (WISE) snimljeni su objekti koje bismo inače propustili.”, rekao je.

Ovim teleskopom je u toku 2010. i 2011. godine napravljeno najsveobuhvatnije istraživanje, takoreći skenirano je cijelo nebo ovom tehnologijom.

Misija je ponovo aktivirana 2013. godine da bi NASA mogla da identifikuje potencijalno opasne objekte u blizini Zemljine orbite.

Novi sajt koristi te podatke za traženje nepoznatih objekata na obodu našeg solarnog sistema.

Tako su 2016. godini, astronomi u Pasadeni, Kalifornija došli do saznanja da više udaljenih solarnih objekata ima orbitalne karakteristike koje ukazuju da su pod uticajem gravitacije neke još neotkrivene planete, kojoj su istraživači dali nadimak Planeta 9.

Ako ona zaista postoji mogla bi se pojaviti upravo u tim podacima dobijenim pomoću infracrvenog teleskopa.

 

(Vijesti.ba)

 

Kontakt

 

Sve predijeloge i sugestije na izgled i sadržaj portala www.buzimljani.ba možete poslati na e-mail: buzimljani-@hotmail.com.

  Telefon: 

Godinu dana postojanja portala buzmljani.ba-24.februara 2011. godine

Udruženje "Stari grad" Bužim Jurišnog bataljona b.b.

JIB:4263580190001, Registrovano u registru udruženja Knjiga V,reg.broj 88. 14.01.2010.godine