Turske vlasti zapečatile holandsku Ambasadu i konzulat u Ankari

E-mail Ispis PDF
Turske vlasti zapečatile su holandsku Ambasadu i konzulat u Ankari, izjavili su danas izvori iz turskog Ministarstva spoljnih poslova.

Turska je, takođe zatvorila rezidenciju holandskog ambasadora, otpravnika poslova i generalnog konzula nakon eskalacija tenzija između dvije zemlje nakon što je Amsterdam zabranio slijetanje aviona sa šefom turske diplomatije Mevlutom Čavušogluom u Roterdam.

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da ne želi više da vidi holandskog ambasadora, koji nije u Turskoj, da se vrati na svoju funkciju.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je nešto ranije osudio Holandiju nazivajući je "nacističkim i fašističkim ostacima", nakon što je Vlada te zemlje povukla dozvolu za šefa turske diplomatije Mevluta Čavušoglua da sleti na holandski aerodrom.

"Svojim holandskim kolegama smo poručili da će teška odluka protiv Turske i našeg društva u Holandiji dovesti do ozbiljnih posljedica u našim diplomatskim, političkim, ekonomskim i drugom odnosima", navodi se u saopštenju turskog Ministarstva spoljnih poslova.

Nešto ranije holandska policija nije dozvolila da turski ministar za pitanja porodice Fatma Betul Sajan Kaja uđe u turski konzulat u Roterdamu.

(Vijesti.ba / SRNA)

 

Kontakt

 

Sve predijeloge i sugestije na izgled i sadržaj portala www.buzimljani.ba možete poslati na e-mail: buzimljani-@hotmail.com.

  Telefon: 

Godinu dana postojanja portala buzmljani.ba-24.februara 2011. godine

Udruženje "Stari grad" Bužim Jurišnog bataljona b.b.

JIB:4263580190001, Registrovano u registru udruženja Knjiga V,reg.broj 88. 14.01.2010.godine