NAJAVA: Raspored obavljanja noćnih namaza za područje Medžlisa IZ Bužim

E-mail Ispis PDF

Noćni namaz (kijamu-l-lejl) je dobrovoljan (nafile) namaz koji se klanja u periodu između jacije i sabah namaza.
Uzvišeni Allah je ovaj namaz spomenuo u Plemenitom Kur'anu gdje kaže: "Bokovi njihovi se postelja lišavaju i oni se Gospodaru svome iz straha i želje klanjaju, a dio onoga što im Mi dajemo udjeljuju." (Es-Sedžda: 16)
Prenosi se od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Poslije propisanih (tj. farz) namaza, najbolji namaz je noćni namaz." (Muslim)
Od Abdullaha ibn Mes'uda, radijallahu anhu, se prenosi da je rekao: "Klanjao sam sa Vjerovjesnikom, sallallahu alejhi ve sellem, noćni namaz pa je toliko dugo ostao na kijamu da sam pomišljao da učinim nešto što ne valja. Upitali smo ga: A šta si to pomišljao? -pa je rekao: Pomišljao sam da sjednem, a da Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, ostavim sama na kijamu." (Buhari)
Vrijednosti i nagrade noćnog namaza su prevelike i dragocjene. Oslanjajući se na sunnet Allahovog poslanika Muhammeda s. a. v. s., Medžlis IZ-e Bužim je u nekoliko zadnjih godina pokrenuo organizovanje noćnih namaza po našim džematima u zadnjoj trećini mubarek mjeseca Ramazana.
Tako je i ove godine, gdje će se u 5 bužimskih džemata obaviti klanjanje noćnog namaza (kijamu-l-lejl).

 

Kontakt

 

Sve predijeloge i sugestije na izgled i sadržaj portala www.buzimljani.ba možete poslati na e-mail: buzimljani-@hotmail.com.

  Telefon: 

Godinu dana postojanja portala buzmljani.ba-24.februara 2011. godine

Udruženje "Stari grad" Bužim Jurišnog bataljona b.b.

JIB:4263580190001, Registrovano u registru udruženja Knjiga V,reg.broj 88. 14.01.2010.godine