U BUŽIMU SVEČANO OBILJŽEN 12. JUNI DAN POLICIJE USK

E-mail Ispis PDF

U Velikoj sali Centra za kulturu, sport i infomrisanje danas je u Bužimu uz prisustvo  predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti Federacije BiH i USK, predstavnike  policijskih agencija iz BiH predvođene direktorom Federalne Uprave policije Draganom  Lukačom, predstavnike  međunarodne zajednice u BiH, kao i predstavnici političkog, kulturnog i vjerskog života USK-a, obilježen je Dan policije.  Po prvi put Općina Bužim je bila domaćin obilježavaja Dana policije koja se jednom godišnje obilježava i sad već po tradiciji svake godine u drugoj općini USK-a.

Ove godine obilježavanje je započelo 05.06.2017. godine akcijom dobrovoljnog darivanja krvi uposlenika MUP-a USK koje je provedeno u KB Dr. Irfan Ljubijankić u Bihaću i Općoj bolnici u Sanskom Mostu. Ukupno se odazvalo oko 60 pripadnika MUP-a. Također, evocirane su uspomene i na području svih općina položeno je cvijeće na spomen obilježja u znak sjećanja na sve poginule i umrle pripadnike MUP-a USK. Tokom prošle sedmice održan je i turnir u malom nogometu, te tradicionalno posjećene socijalno ugrožene porodice na području općine obilježavanja.

U ime domaćina prisutnim se obratio Općinski načelnik Zikrija Duraković, uputivši čestitke i zahvalu za sve ono što rade Policajci i Ministarstvo unutrašnjih poslova USK.

Prisutnim se obratio i premijera Vlade USK Rošić Husein, ministra MUP-a USK Anela Ramića. Koliko su policajci bili uspješni u protekloj godini, ali i o izazovima koji im predstoje govorio je  policijski komesar Mujo Koričić.

Uz prigodna obraćanja na današnjoj svečanoj akademiji podjeljenja su i priznanja i pohvale kako pojedincima tako i kolektivima. Ovogodišnja ”Zlatna značka” pripala je inspektoru Dijani Brkić, a ”Srebrena značka“ starijem policajcu Elviru Piraliću.

Ove godine obilježavava se  20. godišnjica  Dana policije USK. Inače, proglašenjem Ustava USK 1995. godine i uspotavljanjem Kantona 1. formirano je i Kantonalno ministarstvo policije koje u svom sastavu imalo svega 69 aktivnih policajaca u osam stanica javne bezbjednosti i samom sjedištu Ministarstva. Godine 1997. godine Ministarstvo policije mijenja naziv u Ministarstvo unutrašnjih poslova USK-a, a stanice javne bezbjednosti u Policijske uprave.

No, iako se nazivi mijenjaju zadaci i misija policijskih službenika ostaje ista, a to je kao i uvijek što kvalitetnije i profesionalnije služenje javnosti koje se ogleda u zaštiti života i imovine građana, sprečavanju izvršenja krivičnih djela kao i njihovo istraživanje te održavanje javnog reda i mira. 

Prema ocijenama rukovodećih struktura Federalne uprave policije, ali i prema prikupljeni informacijama sa terena MUP USK-a, naše Ministarstvo jedno je ako ne i najbolje na području Federacije BiH.

Podrška Vlade USK-a neophodna je iako ne uvijek onakva kakva bi trebala, primjetna su poboljšanja u materijalno-tehničkim sredstvima, ali i u primanjima ne samo policije nego svih budžetskih korisnika.

Jedinica za podršku osvojila je ovogdišnji malonogometni turnir, član pobjedničke ekipe Amel Selmanović je najbolji igrač dok je Almedina Ćatić iz PS Ključ ponijela titulu fer play igrača turnira.

POGLEDAJTE OSTALE FOTOGRAFIJE

 

Kontakt

 

Sve predijeloge i sugestije na izgled i sadržaj portala www.buzimljani.ba možete poslati na e-mail: buzimljani-@hotmail.com.

  Telefon: 

Godinu dana postojanja portala buzmljani.ba-24.februara 2011. godine

Udruženje "Stari grad" Bužim Jurišnog bataljona b.b.

JIB:4263580190001, Registrovano u registru udruženja Knjiga V,reg.broj 88. 14.01.2010.godine