OBILJEŽENA 25. GODIŠNJICA PRVOG NAPADA NA BUŽIM

E-mail Ispis PDF

Sinoć je u organizaciji Organizacionog odbora za obilježavanje značajnih datum `92-`95 obilježena 25. godišnjica od prvog napada na Bužim i prve oružane bitke koja se desila 11. juna 1992. godine u širem reonu MZ Bućevci i dijelu  rejona općine Velika Kladuša.

Kako su učesnici bitke kazali cilj neprijatelja je bio da na prvi dan Bajrama zauzme selo Bućevci i produži napadom prema Bužimu gdje je agresor poručio da će u Bužimu proslaviti Bajram.

U svome obraćanju Općinski načelnik Zikrija Duraković je kazao: “Odlukom Općinskog vijeća definisano je pet značajnih datuma za područje općine Bužim iz perioda agresije na Bosnu i Hercegovinu, jedan od tih datuma je 11. juni odnosno obilježavanje Bitke na Bućevcima. Mi smo danas u organizaciji Organizacionog odbora za obilježavanje značajnih datuma upriličili obilježavanje bitke na samoj lokaciji. Dan je protekao u sjećanju i evociranju svih uspomena učesnika bitke i općina Bužim i ja kao Općinski načelnik smo tu da damo svoju podršku, kako danas, tako i u budućnosti u obilježavanju ove ali i drugih bitaka.

Naše hrabre patriote su prozrele namjeru neprijatelja i hrabro ih dočekale u širem reonu Kekića i Ramine glavice i na Radoču te su im nanijeli gubitke u živoj sili i materijano-tehničkim sredstvima te vratili ih na polazne položaje u Žirovac.

O samoj bitci govorili su učesnici. Jedan od učesnika, Agan Elkasović je kazao: “Na današnji dan ratne `92 godine, na Bajram, ovdje se desila jedna velika bitka i prvi napad na Bužim. U to vrijeme mještani su se organizirali i imali seoske straže, i taj dan kad je izvršen napad iz sela Žirovac, iz pravca Dvora na Uni, mi smo se suprotstavili neprijatelju, odbili napad i kasnije smo uspostavili čvrste linije koje nisu do kraja rata pomjerane. Borbe su bile žestoke tog dana i neprijatelj je imao velike gubitke. Da je taj dan izvršen prodor prema Bužimu pitanje je gdje bi linija ponovo bila uspostavljena, zato je ovo veoma značajna bitka u kojoj se odbranio Bužim “.

“Moram reći da su u toj bitci prevagu napravili dobrovoljci koji su kupili svoje naoružanje i stavili se na raspolaganje, jer još uvijek nije bila definitovno ustrojena Teritorijalna odbrana niti bilo koja jedinica, već su to bili dobrovoljački vodovi po mjesnim zajednicama koji su bili u funkciji. Jedan od tih vodova je bio i moj vod iz Varoške Rijeke koji je došao ovdje na Bajram da pomogne odbranu ovog dijela zajedno sa mještanima, i vodom iz Zaradostova, vodom iz Bužima i sa protivdiverzantskim vodom uspjeli smo odbraniti Bužim” kazao je okupljenima Šefik Veladžić.

“Ovo je sigurno jedan od najznačajnijih datuma za Bužim. Tu smo uspjeli zaustaviti neprijatelja a bili su nam poručili da će peći prase na Bajram u Bužimu, i tu je proradio taj Bošnjački inat i hvala Bogu uspjeli smo se odbraniti i od tada je ta linija bila mirna. Činjenica je da nije bilo ove bitke, Bužim ne bi imao brigadu, jer je bila politika tadašnje općine Bos. Krupa da Bužim ima samo bataljon, ali poslije te bitke sve se promijenilo i svi su nas uvažavali i dali podršku”, kazao je Esad Velić.

Nakon historijskog sata koji je održan na samom stratištu održavanja bitke upriličen je iftar za sve učesnike i zvanice.

 

Kontakt

 

Sve predijeloge i sugestije na izgled i sadržaj portala www.buzimljani.ba možete poslati na e-mail: buzimljani-@hotmail.com.

  Telefon: 

Godinu dana postojanja portala buzmljani.ba-24.februara 2011. godine

Udruženje "Stari grad" Bužim Jurišnog bataljona b.b.

JIB:4263580190001, Registrovano u registru udruženja Knjiga V,reg.broj 88. 14.01.2010.godine