NAKON 20 GODINA ZAJEDNO PROŠETALI ULICAMA CAZINA

E-mail Ispis PDF

Legendarna prva generacija Medrese "Džemaluddin ef. Čaušević" Cazin koja je upisana u redovno školovanje ratne 1993. godine, ovih dana obilježila je svoju 20. godišnjicu mature.

Dvije decenije starija, ali još uvijek poznata lica kojih se ova čaršija itekako dobro sjeća, šetnjom od gradske džamije i stare Medrese do centra grada, vratila su uspomene i sjećanja na početak devedesetih, kada se tek rađala nova priča o obnovljenoj Medresi „Džemaluddin ef. Čaušević“.

U ratnoj neizvjesnosti, pod kišom granata, upravo ova generacija je nastavila pisati stranice historije u već požutjelu knjigu zatvorenu davne 1918. godine.

U subotu, 8. juna, nakon ikindije namaza, džamija na starom cazinskom gradu je preplavljena radosnim susretom tridesetak prisutnih svršenika Medrese iz pomenute generacije, koji su na samom početku proučili hatmu i dovu pred duše svojih profesora, Hasana ef. Hilića, dugogodišnjeg predavača društvene grupe predmeta koji je preselio na Ahiret 2010. godine, i Abdulaha Kadića, profesora engleskog jezika koji je umro prije dvije godine.

Razrednim starješinama, dr. Rifetu Šahinoviću i prof. Mehmedu ef. Mašiću, kao i bivšem i sadašnjem direktoru Enesu Ljubijankiću i Salihu Derviću, uručene su zahvalnice u povodu 20. godišnjice od završetka školovanja.

Ponos i zadovoljstvo, sreća i tuga... mnoštvo pomiješanih emocija u jednom trenutku. Ponos i zadovoljstvo u svakoj riječi prisutnih profesora zbog same činjenice da se radi o najuspješnijoj generaciji do sada, sreća zbog ponovnog susreta, a tuga i sjeta na omiljene profesore koji više nisu među živima i vremena školovanja i zajedničkog internatskog života.

Nakon zajedničkog fotografisanja i šetnje od starog grada do Medrese u kojoj su otpočeli svoje školovanje, održan je i jedan školski čas koji je ovog puta trajao malo duže od uobičajenih 45 minuta.

Na prozivku iz starih dnevnika odazivala su se poznata imena, pričali su o životnim putevima, porodici, poslu, iskustvima i okolnostima u kojima sada žive. Došli su iz različitih krajeva svijeta, od tamo gdje ih je sudbina odvela.

Danas su to ugledni službenici različitih obrazovnih profila, rukovodioci institucija, ljekari, visoki politički dužnosnici, imami i odgovorni ljudi u hijerarhiji Islamske zajednice. Iz ove generacije su iznikla i dva hafiza časnog Kur'ana, a uglavnom su svi nosioci visokih akademskih zvanja i naučnih titula.

Sve je ovo i razlog da se dođe na ideju izrade biltena sa biografijama i fotoarhivom ove generacije koji će, nadamo se, u narednih nekoliko mjeseci već biti dostupan čitaocima.

Zajedničko druženje je nastavljeno šetnjom do gradske fontane i večerom u restoranu „Hilton“ gdje se u vidno raspoloženoj atmosferi ostalo do kasno iza ponoći.

Na kraju ovog susreta je uvažena sugestija prisutnih profesora da se ova generacija treba sastajati u kraćim periodima, jer kako kaže narodna poslovica: „Kad već ubirete plod, trebate se često i sa zahvalnošću sjećati onoga ko je posadio voćku“.

 

Kontakt

 

Sve predijeloge i sugestije na izgled i sadržaj portala www.buzimljani.ba možete poslati na e-mail: buzimljani-@hotmail.com.

  Telefon: 

Godinu dana postojanja portala buzmljani.ba-24.februara 2011. godine

Udruženje "Stari grad" Bužim Jurišnog bataljona b.b.

JIB:4263580190001, Registrovano u registru udruženja Knjiga V,reg.broj 88. 14.01.2010.godine