Usk-a

Imenovana nova vlada

E-mail Ispis PDF

Unsko-sanski kanton danas je konačno dobio novu Vladu. Skupština Kantona prihvatila je prijedlog mandatara Vlade, Hamdije Lipovače bivšeg načelnika Općine Bihać, a sada već kantonalnog premijera i dala saglasnost za imenovanje novih ministara sa 17 glasova za, devet protiv i četiri suzdržana.

SDP-u su uz mjesto premijera, pripala i četiri ministarska resora, prostorno uređenje, obrazovanje, pravda i zdravstvo. Na ta mjesta za ministre uime ove stranke danas su imenovani:

- Sinha Kurbegović (ministrica za prostorno uređenje),
- prof. Dario Jurić (ministar obrazovanja),
- Andrej Mamontov (ministar pravde) iz Bihaća, 
- Amir dr. Murić (ministar zdravstva) iz Cazina.

SDA je također dobila četiri ministarske pozicije:

- Sanel Mahić (ministar finansija) iz Sanskog Mosta,
- Emdžad Galijašević (ministar poljoprivrede) iz Bihaća,
- Hase Hajrulahović (ministar privrede) iz Cazina,
- Ahmet Egrlić (ministar za pitanja boraca) iz Ključa.

Ispoštovana konstitutivnosti

Resor policije pripao je NSRzB, a za ministra unutrašnjih poslova imenovan je Šefik Smlatić, predsjednik ove stranke u USK-u i direktor firme "Lijanovići“ u Velikoj Kladuši.

Premijer Lipovača potom se obratio prisutnima, naglasivši da je prilikom imenovanja nove Vlade prije svega ispoštovana konstitutivnost svih naroda, koji žive na ovim prostorima te da je riječ o kvalitetnim kadrovima triju stranaka koje čine parlamentarnu većinu u Kantonu, prenosi USKportal.ba

Radit ćemo i djelovati kao tim da bismo se što prije uhvatili ukoštac s nagomilanim problemima, kazao je Lipovača, a prioritet bit će zaustavljanje rasta nezaposlenosti i stvaranje ambijenta za nova ulaganja.

Poziv DNZ-u da se priključi većini

Otvaranje što više radnih mjesta, popravljanje teške situacije u zdravstvu, smanjenje javne potrošnje gdje god je to moguće, samo su neki od budućih koraka nove Vlade, dodao je on. Pozvao je DNZ da se priključi parlamentarnoj većini.

Osim toga, obratio se i opoziciji kazavši da podrže sve što je dobro za bolji život svih građana USK-a da bi ovaj kanton konačno vratio mjesto koje je nekad imao u Federaciji BiH i koje mu zasluženo pripada.

Comments ()
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Kontakt

 

Sve predijeloge i sugestije na izgled i sadržaj portala www.buzimljani.ba možete poslati na e-mail: buzimljani-@hotmail.com.

  Telefon: 

Godinu dana postojanja portala buzmljani.ba-24.februara 2011. godine

Udruženje "Stari grad" Bužim Jurišnog bataljona b.b.

JIB:4263580190001, Registrovano u registru udruženja Knjiga V,reg.broj 88. 14.01.2010.godine