Usk-a

POBJEDNIČKI TIM MEDICINSKE ŠKOLE BIHAĆ NA OPĆINSKOM TAKMIČENJU

E-mail Ispis PDF

Treniraj pravo uz srce zdravo

Pobjednički tim Medicinske škole Bihać u okviru projekta „Građanin“  predstavljat će svoju školu na predstojećem općinskom  takmičenju srednjih škola . Pobjedničkim projektom školskog takmičenja pod sloganom „Treniraj pravo uz srce zdravo!“ mladi medicinari III c odjeljenja, nastoje probuditi svijest o važnosti sporta i zdravog načina života, ali i o sigurnosti i zdravlju ljudi kojima je sport neizostavni dio svakodnevnice.

Svaka medalja ima dvije strane, tako i tjelesna aktivnost nosi određene rizike u smislu povećane učestalosti mišićno-koštanih povreda i iznenadne srčane smrti kod sportaša s neotkrivenom srčanom bolesti. Zakonski propisi nalažu ljekarske preglede, odnosno utvrđivanje opće i posebne zdravstvene sposobnosti sportaša za koje je ovlašten isključivo  ljekar specijalista sportske medicine. Međutim, njih je izuzetno malo na prostoru naše zemlje, tačnije samo troje , a u USK trenutno nema niti jednog. Medicinari predlažu da se uvedu ljekarski pregledi ove prirode, odnosno da se odobre specijalizacije ljekarima na ovom području.

Projekat III c odjeljenja Medicinske škole u Bihaću pod mentorstvom profesorice Alme Hadžić, dobiva svakodnevnu podršku vrhunskih sportaša, bh. reprezentativaca u svim sportovima, ali i ovdašnjih sportskih klubova, trenera i polaznika  kojih se ova problematika direktno tiče i čijim bi rješavanjem u mnogome unaprijedili, odnosno osigurali adekvatnu zdravstvenu zaštitu ove ciljne grupe. Podršku su do sada osim Doma zdravlja Bihać, Sportskog saveza USK koji je okupio svoje članice – sportske klubove iz svih općina USK, Hrvatskog društva  za sportsku medicinu na čelu sa predsjednikom doc. dr. sc. Vladimirom Ivančevom, dr. med, specijalistom sportske medicine i medicine rada, dali i poznati  bh.reprezentativci:  Senijad Ibričić, Toni Šunjić, Džanan Musa, Dejan Malinović, Muhamed Toromanović, Ajla Mahmutović, Edin Muslić, Harun Sadiković, Ervin Galić, Jasmin Čeliković, Ismar Hairlahović, Aldin Mahmutović, Anes Čongo,  Emir Šarganović, ali i Zlatan Saračević, Almir Belagić, Duško Madžarović, Dinko Mulić, Ivan Matan, Fikret Bosnić, Mensur Dedić,  Đulaga Trejić, Mujo Kurtović, Arijana Demirović, koordinatorica FIFA-e za razvoj ženskog fudbala, te Nogometni klub „Jedinstvo“, Košarkaški klub „Bosna XXL“, Plesni klub „Žute dunje“, Sportsko udruženje „Lux“ kao i Halid Bešlić i poznati bh. voditelji i humanisti Fikret Hodžić i Almir Čehajić- Batko.

U četvrtak, 16.03.2017. godine gostovali smo na RTV USK u emisiji „Od 10 do 12“, te na takav način informirali javnost o već postugnitim ciljevima i rezultatima našeg rada i onome što je tek u planu. Pa ćemo tako u što skorijem periodu zakazati sastanak sa Sportskim savezom USK i Premijerom USK koji će biti ključan za konačno rješenje našeg problema.

Više o samoj temi i projektu možete saznati na našoj Facebook stranici pod nazivom Treniraj pravo uz srce zdravo na linku:

https://www.facebook.com/srcezdravo/

Comments ()
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Kontakt

 

Sve predijeloge i sugestije na izgled i sadržaj portala www.buzimljani.ba možete poslati na e-mail: buzimljani-@hotmail.com.

  Telefon: 

Godinu dana postojanja portala buzmljani.ba-24.februara 2011. godine

Udruženje "Stari grad" Bužim Jurišnog bataljona b.b.

JIB:4263580190001, Registrovano u registru udruženja Knjiga V,reg.broj 88. 14.01.2010.godine