Svijet

SASTANAK MERKEL I ERDOGANA UOČI SAMITA G20

E-mail Ispis PDF

Berlin je odbio zahtjev turskog predsjednika da se na marginama samita G20 obrati svojim turskim sugrađanima u Njemačkoj.

Njemačka kancelarka Angela Merkel sastat će se uoči početka samita G20 s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, izvijestio je njen glasnogovornik, u trenutku kada su napetosti između dviju zemalja ponovno dosegle vrhunac.

Sastanak Merkel – Erdogan trebao bi biti održan u četvrtak, uoči otvaranja samita G20, koji počinje u petak u Hamburgu, rekao je na kancelarkin glasnogovornik Steffen Seibert, ne preciziravši tačno vrijeme održavanja sastanka.

Skup članica industrijski najmoćnijih zemalja svijeta prilika je za velik broj sastanaka u četiri oka, koji bi mogli izgladiti bilateralne napetosti.

Odnosi između Njemačke i Turske jako su se pogoršali nakon neuspjelog vojnog udara u Turskoj prije godinu dana, a poznato je da u Njemačkoj živi najveća turska dijaspora u svijetu.

Vanjskopolitički interesi Njemačke

Berlin je prošle sedmice naljutio Ankaru, odbivši Erdoganov zahtjev da se na marginama samita obrati svojim turskim sugrađanima koji žive i rade u Njemačkoj.

“Ovim Turskoj dajemo do znanja da ovakav nastup u Njemačkoj nije moguć”, rekao je njemački ministar vanjskih poslova i vicekancelar Sigmar Gabriel tokom nedavne posjete Moskvi.

Pojasnio je da ta zabrana ne predstavlja kršenje demokratskih načela, već “procjenu vanjskopolitičkih interesa Njemačke”.

Kazao je da Berlin ne želi sukobe iz drugih zemalja prenositi u Njemačku.

Erdogan je za Zeit rekao da “Njemačka čini samoubistvo” ne dopuštajući mu da se obrati Turcima koji žive u Njemačkoj.

Bez ‘privatnih’ problema

“Njemačka mora ispraviti tu grešku”, naveo je on.

Ipak je naglasio da Njemačka i Turska trebaju jedna drugu te dodao da na privatnom nivou nema nikakav problem s kancelarkom Merkel.

Još jedno osjetljivo pitanje između dviju zemalja predstavlja slučaj Deniza Yucela, novinara s dvostrukim državljanstvom, koji se od februara nalazi u zatvoru u Turskoj, nakon što je optužen za “špijunažu i terorističku aktivnost”.

Izvor: Agencije

Comments ()
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Kontakt

 

Sve predijeloge i sugestije na izgled i sadržaj portala www.buzimljani.ba možete poslati na e-mail: buzimljani-@hotmail.com.

  Telefon: 

Godinu dana postojanja portala buzmljani.ba-24.februara 2011. godine

Udruženje "Stari grad" Bužim Jurišnog bataljona b.b.

JIB:4263580190001, Registrovano u registru udruženja Knjiga V,reg.broj 88. 14.01.2010.godine