Intervju

Dodik nije sam, godinama sa ortacima podgrijava netrpeljivosti kako bi očuvali svoje pozicije

E-mail Ispis PDF
Njemačka, ali i cijela EU, pomno prati zbivanja u BiH, ali i cijeloj regiji. Trenutno u njemačkom Parlamentu nema rasprave o uvođenju sankcija Dodiku. Ako i bude sankcija, one će biti na europskom nivou, istakao je u razgovoru za Vijesti.ba Josip Juratović, zastupnik SPD-a u njemačkom parlamentu (Bundestag).

VIJESTI.BA: Gospodine Juratović, kako komentarišete sankcije koje su SAD uvele predsjedniku RS Miloradu Dodiku zbog nepoštivanja Ustavnog suda BiH i ometanja Dejtonskog mirovnog sporazuma? Čini se da je to, nakon dugo vremena, nešto rezolutniji potez kojeg je neko povukao u međunarodnoj zajednici, pogotovo ako govorimo o garantima Dejtonskog sporazuma?

JURATOVIĆ: Dodik svojim istupima i vrijeđanjem stranih službenika, visokog predstavnika Valentina Inzka, vrijeđanjem amerčkih i europskih institucija, pokazuje nepoštivanje i dokazuje da nije dostajan te funkcije, a njegova retorika je retorika očajnika, kojeg je vrijeme već odavno pregazilo. Zbog Dana Republike Srpske koji je proslavio protuustavno čime je Dejtonski sporazum narušen, sasvim opravdano je dobio sankcije. Dodik nikom ne nanosi štetu, osim svom narodu kojeg nažalost predstavlja, jer upravo ovom retorikom očajnika spreman je ne samo svoj narod nego i čitavu regiju gurnuti u provaliju samo da bi spasio ono što je odavno već izgubio.

VIJESTI.BA: Nakon sankcija SAD-a, postavlja se pitanje kako će reagovati EU i da li će pojedine zemlje članice donijeti zasebne sankcije prema Dodiku ili će to eventualno biti zajednička odluka usaglašena sa zvaničnim Briselom. Kakav je Vaš stav o tome? Postoji li konsenzus država članica EU o ovom pitanju?

JURATOVIĆ: Trenutno se u Njemačkoj ne razgovara o sankcijama Dodiku, ali ako i dođe do njih, bit će to na nivou cijele EU a nikako pojedinačno od određenih zemalja. Sankcije su oštra mjera, ali se zna da nije Dodik usamljen u ovoj cijeloj priči u BIH, tu su i predstavnici ostala dva naroda, Dodikovi ortaci koji godinama sudjeluju u podgrijavanju takozvanih netrpeljivosti u BiH, samo kako bi očuvali svoje pozicije i privilegije. Ovakvo ponašanje ostavlja dojam da su zbog očuvanja svojih osobnih interesa u stanju ponovno cijelu regiju uvući u sukob.

VIJESTI.BA: Vaš kolega, Michael Brandt zatražio je i da Njemačka uvede sankcije protiv predsjednika RS. Kaže da je od njemačkog ministra vanjskih poslova tražio "brzu i jasnu reakciju". Međutim, iz resornog ministarstva u medije dolaze oprečne informacije – od toga da će sankcije biti uvedene do toga da od sankcija neće biti, ali da njemačka Vlada pomno prati situaciju i dijeli zabrinutost SAD-a zbog nastojanja predsjednika RS da naruši autoritet zakonski uspostavljenih institucija na državnom nivou i da oslabi vladavinu zakona. Prema Vašem mišljenju i saznanjima, kakva će biti krajnja odluka?

JURATOVIĆ: Njemačka, ali i cijela EU, pomno prati zbivanja u BiH, ali i cijeloj regiji. Trenutno u njemačkom Parlamentu nema rasprave o uvođenju sankcija Dodiku. Ako i bude sankcija, one će biti na europskom nivou. Njemačka zasigurno neće usamljena nikom davati sankcije.

VIJESTI.BA: Odluka o sankcijama došla je nakon referenduma o Danu RS, kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim. Gospodin Brand upozorava da je “Dodikova najava, koja ide u pravcu jednostranog pomjeranja granica u Evropi, opasna igra sa vatrom”. Postoji li bojazan od dalje eskalacije odnosa i kakve bi to eventualno posljedice moglo izazvati?

JURATOVIĆ: Kolega Brnad je apsolutno u pravu da pomjeranje granica u Europi je nemoguće prihvatiti. No, nacionalisti isprobavaju i ispipavaju do koje granice mogu ići na jugoistoku Europe, a izborno vrijeme prvo u Hrvatskoj, potom BiH, pa u Makedoniji i Srbiji obilovalo je i još uvjek obiluje nacionalističkim retorikama u svrhu prikupljanja jeftinih izbornih bodova.

Europa se trenutno nalazi i sama u svom problemu, te pokušavajući iskoristiti spora reagiranja, te proizvesti nove sukobe, nacionalističke vođe dozvoljavaju sebi prekoračenja u retorici, dok je gospodarska, kulturna i socijalna suradnja u regiji na puno boljem nivou od onoga kako to prikazuju političke vođe u vrijeme izbora.  

Političari u regiji su izgubili svaki dodir s "običnim građanima" koji se bore s neimaštinom, nezaposlenošću, odlaskom mladih, grijanjem, nedostatkom vode, struje, lijekova, jer su ogrezli u svoj egoizam. Duboko se nadam da narod u regiji neće nasjesti na jeftine i otrcane priče o nekim pomjeranjima granica, ali je  nužno je na vrijeme reagirati.

VIJESTI.BA: Konkretno, mogu li se sankcije protiv Dodika odraziti na evropski put BiH, odnosno hoće li usporiti procese predviđene reformskom agendom, koja je plod njemačko – britanske inicijative za BiH?

JURATOVIĆ: Dodikove sankcije se odnose na njega i zamrzavanje njegove imovine, mislim da na to ne bi trebalo utjecat na put BiH prema europskim integracijama, jer će se samo kroz europske pretpristupne pregovore BiH riješiti političara kakav je Dodik i njegovi partneri u ostalim entitetima. Mislim da su upravo europske integracije razlog Dodikovog očajničkog ponašanja i kod sličnih profila Dodiku, koji se isto tako panično boje gubitka vlasti, a svjesni su da je njihovo vrijeme već odavno prošlo. 

Sviđalo se to bh. političarima ili ne, BiH je na dobrom putu u europske integracije jer samo na taj način BiH će započeti sa reformama o kojima njeni političari pričaju punih 25 godina a nisu se pomaknuli sa mjesta. Zato je bitno u BiH jačanje demokratskih struktura kroz demokratske stranke i civilnog društva, te ubrzati procese kako bi BiH konačno dobila svjetliju budućnost, a time i Europska unija veću sigurnost.

Razgovarala: Nevena Ćosić

(Vijesti.ba)

Comments ()
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Kontakt

 

Sve predijeloge i sugestije na izgled i sadržaj portala www.buzimljani.ba možete poslati na e-mail: buzimljani-@hotmail.com.

  Telefon: 

Godinu dana postojanja portala buzmljani.ba-24.februara 2011. godine

Udruženje "Stari grad" Bužim Jurišnog bataljona b.b.

JIB:4263580190001, Registrovano u registru udruženja Knjiga V,reg.broj 88. 14.01.2010.godine