Intervju

Tramp neće moći zaspati, a da ne pomisli na Dodika i RS

E-mail Ispis PDF
Ugledni novinar i vanjskopolitički komentator Erol Avdović, noć prije inauguracije novog američkog predsjednika, za Vijesti.ba analizirao je sankcije koje su SAD uvele predsjedniku RS Miloradu Dodiku, te mogućnost da nova administracija ukine ove sankcije.

Niko nema na umu da će novi američki predsjednik Donald Tramp, pored svih problema na međunarodnoj sceni, na dnevni red staviti odmah čak zapadni Balkan, a kamoli BiH i kamoli manji bh. entitet u BiH. To je tek klasični domaći narcisoizam, u kome naši politički akteri smatraju da su oni stalno na pameti velikih svjetskih igrača, istakao je Avdović u razgovoru za Vijesti.ba.

VIJESTI.BA: Najaktuelnija tema u BiH proteklih dana su sankcije koje su SAD uvele predsjedniku RS Miloradu Dodiku, zbog nepoštivanja Ustavnog suda BiH i ometanja Dejtonskog sporazuma. Kako tumačite ovaj potez američke administracije? 

AVDOVIĆ: Sankcije promišljam na način da je kasno, ali nikada nije kasno. Sankcije uvedene nekoliko dana uoči mirne smjene i transfera vlasti u Americi, a to pokazuje da je još jedna lekcija odaslana na Balkan i u BiH, da se treba previše nadati, špekulisati ili licitirati sa dolaskom Donalda Trampa u Bijelu kuću za novog američkog predsjednika, jer postoji kontinuitet američke politike i posebno postoji kontinuitet američke vanjske politike. 

Fakturisanje sankcija predsjedniku manjeg bh. entiteta Miloradu Dodiku živi je dokaz toga. Ovo je jedna dostavljena lekcija i sigurno je da ni Tramp, novi američki predsjednik, kao ni njegova administracija ne kani, niti će vjerovatno imati prilike da za dogledno vrijeme ponovo na dnevni red stavi preispitivanje ovih sankcija, te sankcija za sve druge koji su na američkoj "crnoj listi". Stoga, Dodik u dogledno vrijeme ostaje na toj "crnoj listi" i time se, kao što rekoh, potvrđuje kontinuitet te američke politike. 

VIJESTI.BA: Dijelom ste se dotakli našeg narednog pitanja. Dodik tvrdi da su sankcije "očajnički potez odlazeće američke administracije" i nadu polaže u novu administraciju. Međutim, pojasnite nam da li se u praksi dešava da nova američka administracija poništava odluke stare? Kako teku takve procedure?

AVDOVIĆ: Dešava se, naravno, ali kao što sam već rekao - poslije izvjesnog vremena. Niko nema na umu da će Tramp, pored svih problema na međunarodnoj sceni, na dnevni red staviti odmah čak zapadni Balkan, a kamoli BiH i kamoli manji bh. entitet u BiH. To je tek klasični domaći narcisoizam, u kome naši politički akteri smatraju da su oni stalno na pameti velikih svjetskih igrača. 

Svojevremeno sam čuo jednu anegdotu od hrvatskog diplomate. Naime, kada su svojevremeno novinari pitali tadašnjeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića, po povratku iz Vašingtona, šta Klinton kaže šta će biti sa Hrvatskom. Navodno, Mesić im je tada šaljivo odgovorio: "Klinton mi je rekao da svaku noć ne može da spava koliko misli o tome šta će biti sa Hrvatskom". U tom šaljivom duhu i ja kažem da Tramp neće moći da zaspi svaku noć, a da ne pomisli šta će biti sa Dodikom i manjim bh. entitetom u BiH. 

Rekao bih da ono što Dodik posljednjih dana govori zapravo su čiste gluposti. Jedan ozbiljan političar, kakav je on, ne bi smio to sebi da dozvoli, bez obzira na to koliko je povrijeđen. 

VIJESTI.BA: Opozicija u RS tvrdi da je Dodik projekt SAD, koje je svojevremeno napravila američka administracija za svoje potrebe i postepeno ga uklanja kada im više nije interesantan. Smatrate li da je uvođenje američkih sankcija početak političkog kraja Milorada Dodika?

AVDOVIĆ: Mislim da Milorad Dodik nije projekt SAD, iako se sjećam da sam 1997. godine bio pozvan u Njujork da se, sa američkim novinarima, upoznam sa Dodikom koji je u to vrijeme doista bio nada ne samo američke politike, nego i opšte politike koja se zagovarala - opstanak dejtonske BiH i konzistentna BiH. Dodik se tada sa nama rukovao, razmijenili smo nekoliko riječi. Tada se zaista doimao kao političar koji realno shvata budućnost BiH. To što je u međuvremenu Dodik za šaku dolara više okrenuo ćurak i okrenuo se na drugu stranu, sigurno pogrešno analizirajući na koju stranu treba da se prikloni, to je već stvar njegove političke procjene. 

Čini mi se da je njegov politički kraj krenuo onda kada je do kraja uzurpirao politiku u odnosu na zakon, znajući da u svakoj demokratiji, ma koliko politika bila važna, zakon ostaje iznad politike. Dodik se oglušio na zakon, na odluku Ustavnog suda BiH i to je samo potvrdilo početak njegovog političkog kraja, a neki bi rekli čak početak političkog sunovrata. On, doduše, puno traje, jer na domaćoj političkoj sceni nema onih koji će adekvatno Dodiku odgovoriti ne u formi političkog ping-ponga, nego u formi zauzimanja jasnih stavova, ne reaktivnih stavova, već jasnih političkih stavova koji se zasnivaju i na nekim bosanskim političkim vrijednostima, koje se utvrđene svim dogovorima.

VIJESTI.BA: Postoji li mogućnost da sankcije protiv Dodika utiču i na institucije u RS?

AVDOVIĆ: Ne vjerujem da je to moguće, jer je u dva navrata iz važnih međunarodnih institucija i ambasada odaslata jasna poruka da ovo nije usmjereno protiv institucija RS, ali svakako ne znači da nije poslata poruka ljudima koji su u neposrednom Dodikovom okruženju, njegovim saradnicima koji slijepo vjeruju u riječi svog lidera ili su odlučili da zbog raznih interesa slijede njegove postupke, da su i oni svakako pod lupom i da bi se isto tako mogli naći u nekoj vrsti akcije koja podrazumijeva i njihovo skrutiniziranje. Da li to znači stavljanje na "crnu listu", neku vrstu sankcija ili blažih upozorenja, ostaje da se vidi. Da sam na njihovom mjestu, u svakom slučaju, ozbiljno bih razmislio o ovome. 

VIJESTI.BA: Može li se to odnositi i na predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića?

AVDOVIĆ: Ovo se može i treba odnositi na svakog političara u BiH. Amerika, naravno, nije najvažnija zemlja na svijetu, pa da se kroz to mjeri da li je, po tome što je nekom izdata viza ili nije, nečija politička karijera ugrožena ili ne. No, imajući u vidu da je Amerika ipak vodeća zemlja u tom zapadnom bloku, odnosno vodeća evrocentrična zemlja, a BiH teži evroatlantskim integracijama, ja bih se zapitao kakva je ovo poruka. Mislim da je ovo jasno upozorenje svim političarima u BiH ako nastave raditi protiv zakona i protiv vladavine prava. 

VIJESTI.BA: Očekujete li da će evropske zemlje slijediti prijmer SAD-a i uvesti sankcije Dodiku? 

AVDOVIĆ: Prije sva mjeseca razgovarao sam sa pojedinim evroparlamentarcima koji su mi najavili oštriju reakciju u Evropskom parlamentu. Koliko sam pratio, do te reakcije nije došlo ili je ona prolongirana. U svakom slučaju, američke sankcije protiv Dodika će vrlo brzo, možda i narednih dana, doći na dnevni red na vrhu EU i o tome će se zauzeti jedan zajednički stav. Nije isključeno da neke sankcije budu potvrđene i sa evropskog tla. 

Razgovarao: Kenan Ćosić

(Vijesti.ba)

Comments ()
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Kontakt

 

Sve predijeloge i sugestije na izgled i sadržaj portala www.buzimljani.ba možete poslati na e-mail: buzimljani-@hotmail.com.

  Telefon: 

Godinu dana postojanja portala buzmljani.ba-24.februara 2011. godine

Udruženje "Stari grad" Bužim Jurišnog bataljona b.b.

JIB:4263580190001, Registrovano u registru udruženja Knjiga V,reg.broj 88. 14.01.2010.godine