Kolumne

KIKA SIKA

E-mail Ispis PDF

A kako ne pročeplja, a ja vrištim od bolova, k'o da mi neko naživo utrobu vadi, Kika Sika se prvo okrene ovom mom hairliji, kojem su oči nabrekle k'o fildžani, pa meni i k'o da kaže najnormalniju stvar na svijetu: – Jesi l’ dala ovom svom da povuče?!
U trenu me prestalo bolit’, pa se zakocenem od smijeha..

Ima žena bez kojih mlade žene, koje hoće da doje svoju djecu, jednostavno ne mogu. Te žene su baš muteberli.
One koje čine jedno od najugodnijih djela. One podučavaju mlade majke kako da doje. Danas, kad je svijet pun mladih žena koje ne bi da se pate i učine sve, pa makar i na trepavici visile da im mlijeko prokapa, ovakva jedna žena je baš vrijednost. Ona je najvažnija karika između zadovoljne majke i još zadovoljnije bebe.

E o jednoj takvoj sam samo u posljednjih desetak dana čula iz najmanje pet izvora. Nema te žene koja je htjela podojiti svoju bebu, a da je imala teškoća s tim, da joj nije došla, odmilja zvana, Kika Sika.
Kika Sika je spas, biriladž, mubareć – sve u jednoj krhkoj ženici, ali pravo zafrkanoj.

Kika Sika obavlja sve one poslove koje su nekad radile čuvene babice. Pošto je to zanimanje skoro izumrlo, Kika Sika dođe nešto k'o najfiniji belenzuk iz starih vremena, koji se čuva i ne daje svakome.
Ne možeš svakom dat’ njen telefon da ženu staru u neka doba bihuzuri. Mora biti baš preša i neko ko se neće protivit’ Kikinim agresivnim metodama izmužavanja.

Evo kako to babica, pravim imenom Kimeta, to radi:
– Hajde, draga, ne može bit’ da nemaš mlijeka. Nema te porodilje koja ga nema. Ima, ima, svaka. Samo se valja potrudit’. Da si bolesna, pa haj’ inekako. Ali, zdrava porodilja ima mlijeka na izvoz.
Onda se počne mlada majka brecat': – Ma nemam ja mlijeka, sve sam pokušala. Masirala, stiskala, bradavice navodnjavala svime, jedino eto benzinom nisam, samo što mi ne otpadnu. Ne mogu više, boli me do mozak, toliko da mi suze frcaju na sve strane.

Ali, Kika Sika k'o da ne sluša, ona svojim umilnim glasom a strogoćom pokreta ne da mladoj ni požalit’ se. Uvijek joj je iznad glave i drži je u svom domašaju. Žena je to starog kova, koja je navikla na nijekanje, kukanje i jecaje. Pred njom su i muževi, koji bi gledali te muke mile ženice, padali u nesvijest, a žene se baildisavale. Ali, sve bude i prođe, i to sa sretnim završetkom.

Nije vala kod Kike Sike bilo neuspjeha. Ako je žena imala imalo volje da doji, ona je uz Kikinu Sikinu pomoć to uspjela i postajala najsretnija majka na dunjaluku.
– Kad ti Kika Sika nabije bebu na sisu, pa nema ljepšeg osjećaja – priča mi ova jedna savremena majka, koja je, kako kaže, krv svoju propišala dok je pokrenula te mliječne žlijezde. Kad priča o tome, čini se cijela ta scena više smiješna nego tegobna.

– Jooj, puhćem ja, a Kika Sika mijesi li mijesi ove moje dvije maljušne dojkice, u njima imam osjećaj, samo žile postoje – kakvo crno mlijeko! Od stiskovine su mi i bradavice otpale, kontam sve pa i ako uspijem na šta će mi ovo dijete povuć tu moju paluzu od mlijeka. Ali, Kika Sika svoj pos'o. Samo k'o za sebe procijedi: – Imaš, imaš, nemoj mi reći da nemaš – eto te nabrekla si k'o jabučar paradajz, sad će da pročepi.

A kako ne pročeplja, a ja vrištim od bolova, k'o da mi neko naživo utrobu vadi, Kika Sika se okrene ovom mom hairliji kojem su oči nabrekle k'o fildžani, pa meni i k'o da kaže najnormalniju stvar na svijetu: – Jesi l’ dala ovom svom da povuče?!

U trenu me prestalo bolit’, pa se zakocenem od smijeha… hahahaa, pa đe ću njemu dat’, on nije podoojkio ima šest mjeseci!!!! Njemu neugodno, meni smiješno, a Kiki Siki sve normala.
Uglavnom, uze ona moje maksumče u nekom momentu kad je zaključila da će prošikljat bijelo, i ko kladu ga prinese mojoj sisi i ugura mu onaj patrljak od bradavice u usta. On cmizdri, cmizdrim ja, a ovaj moj pobježe u drugu sobu, jer ne može više gledat’ tu Kikinu Sikinu torturu. A ona samo ponavlja: – Eto ga, još malo, još malo pa će povuć… A sve mu drži glavicu, i cok-cok, i ono povuče. Jooj, miline. Prestalo me boljet’ sve. Iako sam se raspadala. A Kika Sika mi dade nake pomade, maze i savjete.

I ponovi na odlasku: Svaka ima mlijeka, i bolesna ima, samo ona ne smije dojit’. Nije mi se nijednom desilo, a četrdeset godina radim, da nisam izmuzla iz svake sise mlijeko. Zato me i zovu Kika Sika.
Zovi ti, draga, u svako vrijeme, ako šta zaštopa. A neće. Može bit’ samo da ćeš ga teško odbit’ od sise.
I desilo se to jednoj mojoj prijateljici, koja kćerku doji tri godine, i ne može je odbit’ od sise. Zvala ona Kiku Siku. – Kiko, pomagaj, ja više ne mogu, sise mi k'o jufke razvučene. Valja mi je odbit’. Sve sam pokušavala, nemam snage. Kad ona kaže: Mama sike, malooo, ja je odbijem, ona se rastuži a ja, šta ću, zadignem majicu i pustim je. Šta ću, kud ću, Kimeta draga, pomagaj.

A Kika Sika opet svojim mirnim, a zapovjednim tonom: – Moraš je odbit’. Samo joj ne daj. Nema ti druge. Ne daj joj. Dosta te je tri godine cucila. Dovoljno. Odbij. Dvije-tri noći će plakat’ ona, a plakat’ ćeš i ti, a ti pretrpi. Ma za heftu ćeš se rodit’.

Eto, to vam je model! Ha mislite da nemate mlijeka, zovite Kiku Siku. Ona zna da samo majčino mlijeko može bebi dati sve hranjivo što joj treba. A ona će ga izmust’ ne zvala se Kika Sika.
Indira Kučuk-Sorguč

0 komentara

 

Comments ()
 
 • «
 •  Početak 
 •  « 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  4 
 •  5 
 •  6 
 •  7 
 •  8 
 •  9 
 •  10 
 •  » 
 •  Kraj 
 • »
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

KIKA SIKA

KIKA SIKA

2017-02-08 17:15:09

Zavedi me, ne razvodi se

Zavedi me, ne razvodi se

2017-02-04 11:56:19

ONO MUŠKO STANJE

ONO MUŠKO STANJE

2017-02-02 13:28:55

Ramo zvani Pajser

Ramo zvani Pajser

2017-02-01 14:13:48

Od poslušne snahe do čudovišne svekrve

Od poslušne snahe do čudovišne svekrve

2017-01-31 15:29:56

Najgore je kad se opanak popapuči

Najgore je kad se opanak popapuči

2017-01-19 16:58:51

Udala se mlada za stara

Udala se mlada za stara

2017-01-17 15:09:48

Muhabet u mom društvu: Svaka razvedena žena ima razlog zašto se razvela ili zašto ju je muž napustio

Muhabet u mom društvu: Svaka razvedena žena ima razlog zašto se razvela ili...

2016-10-18 13:46:00

Ne valja muško da gleda

Ne valja muško da gleda

2016-06-08 12:32:32

Balkanoid

Balkanoid

2016-02-28 15:44:31

Kontakt

 

Sve predijeloge i sugestije na izgled i sadržaj portala www.buzimljani.ba možete poslati na e-mail: buzimljani-@hotmail.com.

  Telefon: 

Godinu dana postojanja portala buzmljani.ba-24.februara 2011. godine

Udruženje "Stari grad" Bužim Jurišnog bataljona b.b.

JIB:4263580190001, Registrovano u registru udruženja Knjiga V,reg.broj 88. 14.01.2010.godine