Bužimljani

PROGRAM I SADRŽAJI 22. MANIFESTACIJE “SLOBODARSKI DANI VITEŠKOG GRADA BUŽIMA”
Organizacioni odbora za obilježavanje tradicionalne manifestacije “Slobodarski dani viteškog grada Bužima” usvojio je ovogodišnji program i sadržaje kojima će biti obilježana 22.
U Bužimu klanjana dženaza Sefetu Salkiću
U Bužimu je danas klanjana dženaza Safetu Salkiću, pripadniku 505. viteške brigade, čiji su posmrtni ostaci pronađeni na području općine Dvor u Republici Hrvatskoj nakon skoro 22 godine od njegovog nestanka,
 Pronađeni posmrtni ostaci pripadnika 505.-te brigade, Salkić Safeta
Posmrtni ostaci Salkić Safeta pronađeni su na području Dvora u Republici Hrvatskoj, nakon skoro 22 godine. Salkić je bio pripadnik 505. Viteške bužimske brigade, a jedan period je bio raspoređen i u jedinici
Bajramska Akademija 27 Lipanj 2017, 11.49
Bajramska Akademija
Bajrami se u Bužimu tradicionalno obilježavaju različitim prigodnim programima i svečanostima. I ove godine je kao plod dugogodušnje saradnje Općine i Medžlisa organizirata prigodna Bajramska svečanost u
UDRUŽENJE NANIĆEVI BUŽIMLJANI I FIRMA “AUTO-KONTAKT” OČISTILI I UREDILI ŠEHIDSKO TURBE
Već duži niz godina članovi Udruženja “Nanićevi Bužimljani” u okviru svojih redovnih godišnjih aktivnosti  održavaju i uređuju turbe generala Izeta Nanića i boraca-šehida 505.

Geografija

Geografija

E-mail Ispis PDF

Bužim je manje naseljeno mjesto i središte općine na krajnjem sjeverozapadu Bosne i Hercegovine. Granici sa općinama Bosanska Krupa (na istoku), Cazin (na jugu), Velika Kladuša (na zapadu i sjeveru), te sa Republikom Hrvatskom (na sjeveroistoku). Područje općine je uglavnom brdovito.

Općina Bužim zauzima površinu od 129 km2 i u njoj živi 20.000 stanovnika. Gustina naseljenosti iznosi oko 150 stanovnika na km2, što je po ovom kriteriju svrstava u sami vrh Države Bosne Hercegovine (BiH je prema popisu iz 1991. godine imala gustinu naseljenosti 80,5 stanovnika na km2). Današnje područje općine čini 14 mjesnih zajednica: Bužim, administrativno, privredno, kulturno-obrazovno i urbano središte sa Mješovitom srednjom školom "Hasan Musić-Musa" i osmogodišnjom školom "12. septembar", Konjodor sa osmogodišnjom školom "Suljo Mirvić", Cava sa osmogodišnjom skolom "Mirsad Salkić-Džaja", Varoška Rijeka sa osmogodišnjom školom "Lotos i ljiljan", te mjesne zajednice Vrhovska, Lubarda, Elkasova Rijeka, Zaradostovo, Bučevci, Mrazovac, Radoč i Brigovi sa četverorazrednim osnovnim školama, a mjesne zajednice Bag i Jusufovića Most su bez osnovne škole.

Geografija

Naseljena mjesta u općini nalaze se na nadmorskoj visini od 180-400 metara. Po nadmorskoj visini ističu se: Radoč 630 metara, Čorkovaća 603 metra, Konjodor (Kaukoviča brdo) 476 metara, Veliko brdo 464 metra, Lubarda 420 metara, Čajino brdo 352 metra. Bužim je povezan sa svim susjednim općinama i Bihaćem kao regionalnim centrom i sjedištem Unsko-sanskog kantona.

Prema istoku se pružaju Čava i Dobro Selo uz regionalni put Bužim-Otoka-Bosanska Krupa, odnosno Otoka-Bosanski Novi. Osim toga Bužim je povezan sa Bihaćem i Banja Lukom. Pravac prema jugu vodi preko Konjodora za Cazin i dalje prema Bihaću, a pravac prema Dvoru na Uni vodi preko Zaradostova i Bučevaca. Pravac prema zapadu ide preko Lubarde-Pašin Broda-Todorova do Velike Kladuše (na zapad). Pravac Bužim-Varoška Rijeka-Radića Most-Vrnograč-Velika Kladuša i dalje prema Zagrebu, odnosno Radića Most-Bosanska Bojna-Glina-Zagreb.Pravac Bužim-Varoška Rijeka-Abdići-Čaglica-Crvarevac-Vrnograč-Velika Kladuša takoder vodi do Zagreba. Površina općine 130 km2.

Comments ()
Ažurirano ( Utorak, 15 Veljača 2011 22:31 )
 

Kontakt

 

Sve predijeloge i sugestije na izgled i sadržaj portala www.buzimljani.ba možete poslati na e-mail: buzimljani-@hotmail.com.

  Telefon: 

Godinu dana postojanja portala buzmljani.ba-24.februara 2011. godine

Udruženje "Stari grad" Bužim Jurišnog bataljona b.b.

JIB:4263580190001, Registrovano u registru udruženja Knjiga V,reg.broj 88. 14.01.2010.godine