Zanimljiivosti

Novi betonski blok smanjuje vreme izgradnje za 50%

E-mail Ispis PDF

Zidanje blokom ARMO ne samo da je brže već i ne zahteva pravljenje fuge.

Potreba za bržom i ekonomičnijom gradnjom aktuelnija je nego ikada, pogotovo u ruralnim delovima Meksika. Zbog toga je Juan Manuel Reyes iz firme Armed Omega zajedno sa arhitektom Jorgeom Capistranom osmislio novu vrstu betonskih blokova za kojim je zidanje kuće brže i do 50%.

Blok ARMO zaobljen je tako da ima žljebove koji savršeno pašu jedan naspram drugog.

Trik je u drugačijem obliku bloka. Blok ARMO nije, kako smo navikli, pravougaoni već je zaobljen tako da ima žljebove koji savršeno pašu jedan naspram drugog. Oni su pritom ošupljeni tako da kroz njih može da prođe armatura ali i instalacija, piše Conacyt Press.

Betonski blok ARMO, dimenzija 12x12x40 centimetara, ređa se jedan na drugi nasuvo, odnosno, bez maltera i fuge. Cementni malter se tek kasnije dodaje zalivanjem šupljina kroz koju je provučena armatura.

Zidanjem ovakvim blokovima ne zahteva specijalnu obuku niti traži visokokvalifikovane majstore tako da je mogu primenjivati i laici… što naravno proizvođač ne preporučuje.

Comments ()
 

Facebook danas slavi rođendan, priča koja je počela prije 13 godina

E-mail Ispis PDF

Facebook danas slavi 13. rođendan i približava se nevjerovatnoj brojci od dvije milijarde korisnika, iako su mu ne tako davno, mnogi analitičari predviđali propast.

Facebook priča počela je 4. februara 2004. godine u Cambridgeu, Massachusetts, Sjedinjene Američke Države (SAD).

Facebook je promijenio načine života, ne samo u tehnološkom i virtualnom smislu, nego općenito.

Mark Zuckerberg i njegovo remek-djelo ostat će zauvijek zapisani u historiji. 

Govorilo se o rapidnom padu korisnika, pogotovo mlađih, koji se sve više okreću drugim platformama, ali uprkos tome, Facebook je nastavio rasti, rušeći mnoge barijere koje su izgledale nedodirljivima.

Mark Zuckerberg je jedan od najbogatijih ljudi na svijetu i spada u najutjecajnije osobe modernog doba. Facebook je uspio prepoznati potrebe korisnika, a korisnici su prepoznali potrebu za njim.

 

(Izvor: Klix.ba)

Comments ()
 

Najskuplji BMW u ovom trenutku je M760i xDrive

E-mail Ispis PDF

BMW je svoje magično slovo M konačno ponudio i uz Seriju 7. Cijena u Njemačkoj je 168.090 eura.

Na vrhu ponude BMW-a u ovom trenutku je model visoke klase M760i xDrive, a sve su prilike da će najsnažnija "Sedmica" ostati najskuplji BMW koji se može kupiti sve do 2019. godine u kojoj bi bavarski proizvođač automobila trebalo da predstavi svoj novi ultraluksuzni SUV X7.

Početna cijena BMW-a M760i xDrive u Njemačkoj je 168.090 eura, a kupac za izdvojeni novac kući vozi izvanredan spoj luksuza i sporta koji pokreće 6,6-litarski benzinski biturbo V12 motor sa 610 konjskih snaga i 800 Nm najvećeg obrtnog momenta koji se prenosi na obje osovine (xDrive).

Spomenute brojke dovoljne su da M760i xDrive od 0 do 100 km/h stiže nakon samo 3,7 sekundi i razvije elektronski ograničenih 250 km/h. S opcionim M Driver paketom maksimalna brzina iznosi 305 km/h.

M760i xDrive nudi se isključivo s povećanim međuosovinskim rastojanjem uz koje stiže sav luksuz koji BMW danas nudi svojim kupcima, a tu je i mogućnost odabira besplatnog opcionog paketa Excellence uz koji stižu drugačije 20-inčne felge, više hromiranih detalja na karoseriji i više drvenih panela u unutrašnjosti. U svrhu povećane udobnosti putnika u BMW-u su uz paket Excellence i djelimično prigušili zvuk izduvnog sistema, a na karoseriji nema aerodinamičkih M komponenti.

 

Comments ()
 

Daimler nagradio zaposlenike sa po 5.400 eura nakon uspješne godine

E-mail Ispis PDF
 
Daimler je pripremio bonus od 5.400 eura za oko 130.000 svojih zaposlenika. Bonus će dobiti uz platu za april. Ovo je prvi put da kompanija primijenjuje šemu podjele profita još od 1997. godine. Radi se o drugom najvećem bonusu u historiji kompanije.

Najuspješniji Mercedesov model u 2016. godini je ponovo bila C-Klasa, koja je prodana u 425.000 primjeraka. Najveće tržište prošle godine je bila Kina, gdje kompanija proizvodi i prodaje produženu verziju C-Klase sedana.

Mercedes-AMG iza sebe ima sjajnu godinu, jer je prodano 99.325 automobila. što ej povećanje za 44,1 posto. Smart je prodao 144.479 automobila te zabilježio povećanje prodaje od 21 posto. Ukupno, Mercedes i Smart su prodali 2.228.367 automobila prošle godine, što je povećanje od 11,9 posto u odnosu na 2015. godinu.
Comments ()
 

Najsnažnija i najbrža Octavia do sada nosi oznaku RS 245

E-mail Ispis PDF

Redizajnirana Octavia RS 245 od 0 do 100 km/h stiže nakon 6,6 sekundi, a Škoda će je pred publikom premijerno predstaviti na predstojećem Sajmu automobila u Ženevi.

Škoda će Octaviju RS 245 ponuditi i u karavanskoj verziji karoserije, a najsnažniju i najbržu Octaviju RS (Rally Sport) u ovom slučaju pokreće poznati grupacijski (VW) dvolitarski četverocilindarski turbo-benzinski TSI motor koji raspolaže sa 245 konjskih snaga i nudi 370 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je 15 KS i 20 Nm više od potencijala motora koji se nudi u standardnoj Octaviji RS 230.

S dodatnim konjskim snagama i bogatom serijskom opremom Škoda sada ima model zbog kojeg bi pojedini kupci mogli zaboraviti na redizajnirani Golf GTI Performance.

Za prijenos snage na podlogu Škoda će kupcima standardno ponuditi ručni 6-stepeni mjenjač, a opciono tu je i 7-stepeni automatski mjenjač sa dva kvačila (DSG). Octavia će u svom trovolumenskom izdanju od 0 do 100 km/h stizati nakon 6,6 sekundi, a karavanskoj verziji koja je nešto teža za spomenuto ubrzanje trebat će 6,8 sekundi. Maksimalna brzina u oba slučaja elektronski je ograničena i iznosi 250 km/h.

U odnosu na RS 230, Octavia RS 245 opremljena je elektronski kontrolisanom ograničenom blokadom diferencijala, bliža je podlozi za 14 milimetara i standardno se isporučuje na dvobojnim 19-inčnim felgama. Suštinske razlike izvana odnose se na nekoliko sjajno crnih karoserijskih detalja.

Comments ()
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Kontakt

 

Sve predijeloge i sugestije na izgled i sadržaj portala www.buzimljani.ba možete poslati na e-mail: buzimljani-@hotmail.com.

  Telefon: 

Godinu dana postojanja portala buzmljani.ba-24.februara 2011. godine

Udruženje "Stari grad" Bužim Jurišnog bataljona b.b.

JIB:4263580190001, Registrovano u registru udruženja Knjiga V,reg.broj 88. 14.01.2010.godine