Zanimljiivosti

Nova mozgalica “posvađala” internet: Pomozite nam, ni mi ne znamo koji je tačan broj

E-mail Ispis PDF

Fotografija drveta na kojoj se nalaze skrivena lica “zapalila” je Internet jer retko ko može da nađe pravi broj lica skrivenih na njemu.
Fotografija “Drveta nacionalnih vođa” je na Fejsbuku podeljena nekoliko miliona puta, a u komentarima se niko ne slaže oko odgovora.

Prva dva lica koja se javno vide su lica Margaret Tačer i Mihaila Gorbačova, dok su ostala lica skrivena.

Pišite nam u komentar

 

Comments ()
 

Naučnici tvrde: Majčinstvo nakon 25. godine sačuvat će zdravlje žene

E-mail Ispis PDF

Odlaganje majčinstva je bolje za zdravlje žene, tvrdi novo istraživanje. Naučnici s Univerziteta u Ohaju otkrili su povezanost zdravlja žena u srednjim godinama s podatkom kada su imali svoje prvo dijete.

Naime, žene koje su prvi put rodile između 25. i 35. godine, nakon četrdesetih su u prosjeku bile zdravije od onih koje su prvo dijete dobile u tinejdžerskoj dobi, između 15. i 19. ili u ranoj mladosti, između 20. i 24. godine života.

Voditeljica istraživanja, Kristi Williams ističe kako su rezultati istraživanja u suprotnosti s dosad postojećim mišljenjem po kojem je prvo dijete najbolje roditi u ranoj mladosti, odnosno između 20. i 24. godine života.

– Pretpostavka je, naravno, da je ipak bolje sačekati. Međutim, nije pametno ni čekati dugo za rađanje prvog djeteta, jer bi i to moglo u kasnijim godinama ugroziti zdravlje žene – tvrdi Williams.

Jedna ranija studija upućuje na to da su i muškarci koji su postali očevi prije 25. godine života u većoj opasnosti od moguće smrti u srednjoj životnoj dobi.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Journal of Health and Social Behavior.

Comments ()
 

NEMA VIŠE PUĆENJA USANA DOK SE FOTOGRAFIŠETE

E-mail Ispis PDF

Želite li biti poput celebritija dok vas fotografiraju, zaboravite "duck face" jer u modi je novi trend - "riblji zijev", piše Daily Mail.

Kada slavne pjevačice i glumice kroče na crveni tepih, svaka poza koju zauzmu ili izraz lica što ga namjeste, uvježbani su do savršenstva. Modni trendovi se neprestano mijenjaju, pa donedavno trendi "duck face" ili naglašeno napućene usne kojima se trebao istaknuti seksepil i glamur, više nisu 'in'.

Odnedavno je popularan "riblji zijev" (fish gape) - za neupućene, lagano uvučeni obrazi, poluotvorene usne i opuštena brada, koji po mišljenju znalaca izraz lica čine suptilnijim.

Otkad su ga lansirale Miley Cyrus, Keira Knightley,Jennifer Lopez, Nicki Minay, Victoria Beckham i mnoge druge zvijezde, "riblji zijev" na crvenim se tepisima proširio poput šumskog požara.

"S obzirom na to da živimo u vremenu društvenih mreža, na kojima su osobito popularni 'selfieji', za očekivati je da se novi trend proširi i među njihovim korisnicima", kažu psiholozi.

 

Comments ()
 

JE LI MOGUĆE DA OVAKVU „KULTURU“ ŠIRE „UMJETNICI“: PROVOZALI VELIKI PENIS NAŠIM GLAVNIM GRADOM…

E-mail Ispis PDF

U subotu 26. 09. 2015. g. se glavnim sarajevskim ulicama "provozao" gigantski penis, privukavši pažnju prolaznika, kao i posjetitelja tržnog centra BBI u centru grada.

 

 

Gigantski penis je zapravo umjetnička instalacija i dio performansa u okviru trodnevne manifestacije "Održivo u neodrživom", koju organizuje umjetnički kolektiv KreaKtiva, koji djeluje u prostorijama Kina 1. maj u Sarajevu.

 

U sklopu programa "Održivo u neodrživom", umjetnici organizuju literarne večeri, video projekcije, diskusije i izložbe.

 

U rformansu sa gigantskim penisom je učestvovao Marko Brecelj, slovenački konceptualni umjetnik, kantautor, performer i društveni aktivist koji je gost manifestacije "Održivo u neodrživom".

 

 

Marko Brecelj, koji sebe naziva "mekim teroristom" široj je javnosti poznat kao bivši frontmen ex yu rock benda Buldožer.

 

Program "Održivo u neodrživom", kako je naznačeno, posvećen je sjećanju na nedavno preminulog sarajevskog pjesnika Admirala Mahića

 

 

Apelujemo na domaću i svjetsku javnost, na predstavnike kulturnog miljea, na organe vlasti, da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se ova i slična nekulturna, nemoralna djela suzbila. 

 

 

Comments ()
 

Jeste li se zapitali šta znače naljepnice na voću?

E-mail Ispis PDF

Najljepnice na voću nisu bez razloga. Imaju svoje značenje.

Pratite li ih? Znate li šta znače?

One govore mnogo o voću koje kupujete.

Ove smjernice će vam biti od koristi, zaštitite svoje zdravlje.

Evo šta naljepnice govore o voću koje kupujete -

1. Ako kod ima četiri cifre koje počinju brojevima 3 ili 4, znači da je proizvod gajen putem intenzivne poljoprivrede druge polovine dvadesetog vijeka, tj. da je vjerovatno moguća upotreba vještačkih đubriva.

2. Ako proizvod ima pet cifara koje počinju brojkom 9, znači da je proizvod gajen na tradicionalan način, kako se u poljoprivredi gajilo hiljadama godina, tj. sada ga označavaju kao da je gajen organski, što dalje znači bez pesticida i upotrebom stajskog đubriva.

3. A ako proizvod ima kod od pet cifara koje počinju brojem 8, znači da je proizvod genetski modifikovan.

Nakon što ste pročitali i shvatili da naljepnice mnogo znače, sigurni smo da ćete sljedeći puta pri kupovioni obratiti pažnju.

Comments ()
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Kontakt

 

Sve predijeloge i sugestije na izgled i sadržaj portala www.buzimljani.ba možete poslati na e-mail: buzimljani-@hotmail.com.

  Telefon: 

Godinu dana postojanja portala buzmljani.ba-24.februara 2011. godine

Udruženje "Stari grad" Bužim Jurišnog bataljona b.b.

JIB:4263580190001, Registrovano u registru udruženja Knjiga V,reg.broj 88. 14.01.2010.godine